Schoolrestaurant Sint-Rembert Torhout

  • Bouwheer: Scholengroep Sint-Rembert
  • Oppervlakte: 4000m²
  • Ingenieur Stabiliteit: Bm Engineering
  • Ingenieur Technieken: Bm Engineering
  • Omgevingsaanleg: AVDK Architecten
  • Interieur: AVDK Architecten
Een schoolrestaurant ipv een schoolrefter voor de scholencampus van Sint-Rembert in Torhout. Dat was de opdracht. Een restaurant verwoordt zoveel beter de ambitie van het schoolbestuur om een aangename centrale plek te realiseren op de campus waar de leerlingen van kleuter tot derde graad middelbaar èn de leerkrachten hun maaltijden kunnen nemen. De sfeer moest dat van een restaurant uitstralen. De oubollige connotatie met de ‘refter’ moest worden vermeden. Bovendien werd een budget vooropgesteld dat ver beneden de norm van Agion lag zodat de architect werd uitgedaagd om met beperkte middelen een boeiend en vooral karaktervol gebouw te ontwerpen centraal op de campus en in de stad. Het gebouw staat ingeplant langs een drukke straat in het centrum van Torhout tussen de campus van Sint-Rembert en het station. Het gebouw neemt dus een voorname plaats in in de stad. De ‘loggia’ (restaurant voor de leerkrachten) beschikt aan deze zijde over een terras dat uitgeeft aan de straatzijde. Een knipoog naar de Italiaanse loggia’s in diverse gebouwen in Renaissance-steden als Firenze, Venetië ... Op die manier integreert het gebouw zich in de stad. De achterzijde van het restaurant is meteen ook de campuszijde. Door ietwat terug te springen en plaats te geven aan een voorplein, realiseren we hier een bijkomende kleine speelplaats en ontmoetingsplaats op de campus. Het wordt als het ware een plein in de stad. De groene luifel doet dienst als overdekte speelplaats en biedt bescherming bij slecht weer bij de centrale ingang van het onderste restaurant (basisschool). De luifel is een frivool element dat de hardheid van de bebouwde ruimte doorbreekt. De opbouw is industrieel opgevat - dit omwille van budgettaire redenen - en bestaat uit een betonskelet aangekleed met industriële silex-panelen. Om het huiselijke en aangename karakter van het restaurant te waarborgen werden de dakliggers in hout voorzien en afgedekt met een zwart gelakte (geperforeerde) steeldeck. De constructiematerialen zijn meteen afwerkingsmaterialen. De gekleurde steentjes aan het oppervlak van de industriële silex-panelen zijn zelf met de nodige aandacht samengesteld om zo tot een mooie kleurencombinatie te komen en zo de banaliteit van een industrieel betonpaneel te overstijgen. Ook de manier van stapelen van de panelen en de afwisseling met de raampartijen zorgen voor een eenvoudige maar boeiende differentiatie van de gevel en draagt bij tot ‘kleinere’ schaal van het gebouw. Hierin lag de uitdaging van het ontwerp om met die all-in-one aanpak meteen ook de doelstellingen te bereiken en zo op budget te bouwen.  

  • Project Schoolrestaurant Sint-Rembert Torhout
  • Bouwjaar 2017-2018
  • Locatie Papebrugstraat, Torhout
  • Fotograaf RUTH PATTYN, AVDK