CAMPUS TECHNICUM PTI - Kortrijk // Noodzakelijke vernieuwing als opstap naar een open, innovatieve campus.
Naar een open, groene campus …
De verouderde en onderbenutte ateliers van Technicum PTI liggen als eilanden in een dichtgeslibde campus. In de versnipperde restruimtes lopen leerlingen en logistiek onoverzichtelijk door elkaar heen. Daartegenover staat de ambitie om - samen met het Huis van de Mechatronica – de campus om te vormen tot een innovatieve onderwijs- en opleidingsinstelling voor de 600 leerlingen van het secundair technisch en beroeps secundair onderwijs. Met breed inzetbare ruimtes en labo’s wil men bovendien een brug slaan naar hogescholen en industrie uit de regio. Een open campus dus, met maatschappelijke ambities.Ons antwoord ligt in een selectief behoud van de waardevolle gebouwdelen en in het terug aanvullen met een compacte, flexibele industriële structuur in de rand van de site. Met stapeling en meervoudig, intens ruimtegebruik beperken we het totale ruimtebeslag op de site. Daardoor kunnen we centraal op de site een campuserf ontharden. In het hart daarvan vormen we de markante betonstructuur van het blok mechanica om tot een overdekte recreatieplek (en fietsenberging). Het zorgt voor een rijkdom aan overdekte, verharde en groene sportzones om te ontspannen, bewegen en sporten. Zowel voor de campus als voor de omgeving. Alle logistiek voor de ateliers bundelen we efficiënt aan de buitenzijde. Zo houden we het groene recreatieve hart van de site verkeersvrij. Op langere termijn wil men de site verder oriënteren op de toekomstige recreatieve ontwikkeling langs de Leieboorden.
… met een flexibele, circulaire architectuur
We behouden het robuuste betonnen textielatelier - met zijn doorlopende kruipkelder en ontkoppelde vloeren – en breiden het haaks daarop uit met een strakke, modulaire staalstructuur. Het sheddak zorgt voor een royale daglichttoetreding en loopt gradueel op om ook verdiepingsvloeren toe te laten. We beogen een open, flexibele en dynamische leer- en werkomgeving die ook buiten de schooluren inzetbaar is. Met die ene zuidgerichte lichtstraat brengen we zon in een uitnodigende centrale circulatie-as. Wandelend langsheen technologielokalen, productie-ateliers, polyvalente STEM- en leslokalen ziet iedereen – ook een externe bezoeker - waar men mee bezig is. Het circulaire verhaal van deze reconversie begint bij het oordeelkundig analyseren en recupereren (het textielatelier) of herbestemmen (het hart van mechanica-atelier) van de bestaande constructies en deze aan te vullen met een nieuwe, circulaire en flexibele staalstructuur met een grote toekomstwaarde. Indelingen kunnen aangepast, nieuwe afdelingen kunnen ontstaan en andere groeien of krimpen. Alle technische uitrusting is duidelijk zichtbaar en aanwezig, gemakkelijk te onderhouden en aanpasbaar bij veranderende noden. Van bij het concept werd de belangrijke randvoorwaarde meegenomen om de school gedurende de werf in werking te houden. Dat zorgde voor een complexe fasering en een intense coördinatie van de bijhorende instandhoudingswerken van de bestaande gebouwen. Intussen is het project opgeleverd binnen budget en termijn en bleven - ondanks corona- en indexperikelen - de basisprincipes en kwaliteiten overeind. Het groen moet de site nog overnemen maar het interactieve experiment tussen de diverse partners en de industrie kan uit de startblokken schieten.
ProjectTechnicum PTI
Bouwjaar2023 - 2024
LocatieKortrijk
BouwheerProvincie West-Vlaanderen
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok